Kamień do pizzy pomoże przygotować pizzę jak z włoskiej restauracji!

autor Edyta Figa
0 komentarz 171 razy czytano

Uwielbiasz pizzę? Chcesz nauczyć się samodzielnie ją robić w domu? Marzysz o tym, by smakowała, jak przygotowana we włoskiej restauracji? Poniżej zdradzamy, jak możesz to zrobić i wyjaśniamy fenomen kamienia do pizzy.

Czym jest kamień do pizzy?

Kamień do pizzy to nic innego jak deska wykonana z kamienia, która umożliwia upieczenie w zwykłym piekarniku dania tak, by smakowało jak z prawdziwego pieca do pieczenia pizzy, jakie znajdują się porządnych, włoskich restauracjach. Okazuje się, że wielbiciele kuchni śródziemnomorskiej mogą w zaciszu domowym zrobić sobie ciasto w typowo włoskim stylu. Nie potrzebny piec szamotowy, by upiec chrupiącą, pachnącą, cienką pizzę. W dodatku pieczenie jej jest błyskawiczne.

Rodzaje kamienia do pizzy

W sprzedaży jest kilka rodzajów kamienia do pizzy. W zasadzie między sobą różnią się tworzywem, z jakiego zostały wykonane. Uważa się, że jednymi z lepszych są granitowe, jak oferowane przez artigiano.pl/9-kamienie-do-pizzy. Ludzie chętnie kupują też ceramiczne, kamionkowe, gliniane, kordierytowe i wulkaniczne. Oczywiście każdy z nich ma inną cenę, wytrzymałość, podatność na nagrzewanie i stygnięcie.

Kamienie do wypieku pizzy różnią się między sobą także grubością. Im cieńsze, tym szybciej się nagrzewają, ale i krócej oddają ciepło. Można podzielić kamienie do pizzy również z uwagi na ich rozmiar i kształt. Małe, okrągłe będą idealne do pizzy. Z kolei prostokątne i kwadratowe pozwolą na pieczenie nie tylko pizzy, ale także pieczywa.

kamień do pieczenia pizzy

Zalety kamienia do pizzy

Dlaczego warto kupić kamień do pizzy? Co sprawia, że dzięki niemu domowa pizza jest jak wypiekana we włoskiej restauracji? Przede wszystkim wszystko to zawdzięczamy właściwościom kamienia. Gwarantuje równomierne rozchodzenie się ciepła. Dzięki temu pizza jest gotowa po upływie 5-10 minut. To oszczędność czasu i pieniędzy, zwłaszcza w przypadku korzystania z piekarników elektrycznych. Dzięki równomiernemu rozchodzeniu się ciepła, ma się też pewność, że ciasto będzie równomiernie przypieczone z każdej ze stron. Kamień, dzięki pochłanianiu wilgoci sprawia, że zarówno pizza, chleb, jak i bułki, są wyjątkowo chrupiące. Raz rozgrzany kamień można używać wielokrotnie.

Jak używać kamienia do wypieku pizzy?

Oczywiście aby kamień posłużył jak najdłużej i pozwolił na pieczenie wyśmienitej pizzy, wymaga odpowiedniego traktowania. To dość delikatny materiał. Najważniejsze jest to, żeby unikać gwałtownych zmian temperatury. Tak więc nie wkłada się kamienia do nagrzanego piekarnika, a do zimnego i ogrzewa wraz z nim. W przypadku granitowego kamienia, dobrze gdy jest to 30 minut. Dopiero później można za pomocą drewnianej łopatki, która często dołączana jest do kamienia, położyć na nim surowe ciasto.

To samo tyczy się studzenia kamienia. Najlepiej pozostawić go w piekarniku i pozwolić, by wystygł samoczynnie. Pod żadnym pozorem nie można go zalewać wodą lub namaczać. Dozwolone jest tylko mycie ręczne i to bez jakichkolwiek środków myjących. Detergenty mogą wnikać w pory kamienia i oddawać smak i zapach podczas pieczenia.

Jak widać, jest prosty sposób na to, by mieć pizzę jak z włoskiej restauracji. Wystarczy kupić kamień do pieczenia. Dzięki niemu ciasto będzie chrupiące i aromatyczne.

podobne artykuły

zostaw komentarz

copyright © 2016 Cafeteria