Stewia, ksylitol, erytrytol – czym zastąpić cukier?

autor Karina Hirsz
0 komentarz 853 razy czytano

Wraz z modą na zdrowe odżywianie rozpoczęły się poszukiwania zdrowych zamienników cukru. O tym, że niemal wszystko co słodkie jest smaczne nikogo nie trzeba przekonywać, problem tkwi w tym, aby zachować smak, jednocześnie unikając szkodliwego działania cukru na nasz organizm. Na szczęście jest wyjście z tej sytuacji.

Dlaczego cukier jest szkodliwy?

Lista dolegliwości i chorób, jakie może wywołać nadmierne spożywanie cukru jest bardzo długa. Do najczęściej występujących należą: otyłość, insulino odporność, cukrzyca i tzw. zespół metaboliczny, powstawanie kamieni nerkowych, choroby trzustki i wątroby, próchnica i wiele innych. Podstawową zasadą walki z nadwagą jest rezygnacja lub znaczne ograniczenie spożycia cukru. Mając to wszystko na uwadze, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe nim będzie za późno.

Stewia – alternatywa dla zwykłego cukru

Jeśli nie potrafmy się obejść bez słodyczy, to jedyną możliwością jest znalezienie zamiennika, który sprawi, że to co jemy będzie nam nadal smakowało, ale stanie się zdrowsze. Jedną z najpopularniejszych alternatyw dla cukru jest stewia. Nie dość, że jest ok. 250 razy słodsza od tradycyjnego cukru, to w dodatku ma zerową wartość kaloryczną. Jeśli ktoś potrzebuje większej ilości argumentów, to substancja ta ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, a do tego nie podnosi poziomu cukru we krwi (niski indeks glikemiczny). Jedyną jej wadą jest gorzkawy posmak, który nie każdemu przypada do gustu.

Ksylitol

Ta naturalna substancja może nie jest zupełnie pozbawiona kalorii jak stewia, ale i tak zawiera o 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru. Ponadto nie powoduje próchnicy, ma niski indeks glikemiczny, a także zwiększa gęstość mineralną kości. Jak wdać ksylitol nie tylko nie szkodzi, ale może również służyć naszemu zdrowiu. Jeśli wydaje się Wam, że nigdy dotąd go nie spożywaliście, to jesteście w błędzie, gdyż jest to bardzo popularny „słodzik” gum do żucia, past do zębów dla dzieci oraz słodyczy. Trzeba jednak uważać z ilością, gdyż w nadmiarze ksylitol może wywoływać problemy trawienne.

Cukier w kostkach

Erytrytol

Osoby, które walczą z nadwagą mogą śmiało zastąpić zwykły cukier tą substancją. Jej wartość energetyczna jest bardzo niska, podobnie jak indeks glikemiczny, dzięki czemu także cukrzycy mogą sobie pozwolić na spożywanie produktów z dodatkiem erytrytolu. Pochodzenie tego związku jest absolutnie naturalne, gdyż jego obecność można stwierdzić w wielu owocach, warzywach, nasionach, a nawet grzybach. Jedyna zauważalna różnica w smaku w stosunku do sacharozy polega na tym, że erytrytol wywołuje specyficzne uczucie chłodu w ustach, które dla niektórych jest dodatkową zaletą. Spożycie nawet dużej ilości nie powoduje problemów żołądkowych.

Jak widać sposobów na uniknięcie spożycia cukru jest wiele i tylko od nas zależy, czy podejmiemy się wyzwania, aby zmienić swoja dietę na zdrowszą. Opisane przez nas zamienniki sacharozy są dostępne w większość supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością.

podobne artykuły

zostaw komentarz

copyright © 2016 Cafeteria