skrzynki transportowe

Skrzynki do transportowania żywności – na co uważać przewożąc żywość do domu, sklepu, restauracji?

Przewóz żywności nie jest błahą sprawą, ponieważ jedzenie jest dość delikatnym towarem. Trzeba wiedzieć, w jakiej temperaturze ją transportować oraz w czym, aby jej nie popsuć. Nie mówiąc o wielu innych aspektach. Podpowiadamy, na co uważać przewożąc żywość do domu, sklepu, restauracji.

Na co uważać przewożąc żywość do domu, sklepu, restauracji?

Żywność podczas transportu – zarówno do domu, sklepu, restauracji – musi być odpowiednio chroniona. Najważniejsze jest, by odbywało się to specjalistycznymi środkami transportu. Te zaś muszą mieć konstrukcję i wyposażenie, które będą odpowiednie do rodzaju transportowanego ładunku. Wyposażeniem tym są przede wszystkim właściwe pojemniki. Muszą być czyste i łatwe do utrzymania w czystości. Materiały, jakie będą użyte do ich produkcji muszą być odporne na czyszczenie i dezynfekcję.

Co więcej, skrzynki na żywność muszą mieć też odpowiednią konstrukcję. To właśnie dzięki niej temperatura i wilgotność będzie zachowana. Szczelność pozwoli na ochronę żywności przed wpływem czynników zewnętrznych.

Skrzynki do transportowania żywności

Okazuje się, że pytając, w czym najlepiej przewozić żywność, najwięcej odpowiedzi wskazuje na specjalne pojemniki. Jakie? Mowa o skrzynkach do transportowania żywności, jak te, które porównać można na https://www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe. To właśnie one są gwarancją, że towar będzie w należyty sposób zabezpieczony.

Oczywiście wyróżnia się wiele rodzajów skrzynek do transportu żywności. Jedne są składane, inne pozwalają na składowanie jedna na drugiej. Jednak naczelny podział uwzględnia to, co przewozi się wewnątrz. W zależności bowiem od towaru, potrzebny jest nieco inny pojemnik. Jakie są do dyspozycji?

Przede wszystkim wyróżnić warto skrzynki do mięsa i przetworów mięsnych. Są zbudowane tak, by zapewnić właściwą ochronę żywności. Tego typu pojemniki mają pełne dno i ścianki. Do wielu z nich można dokupić pokrywkę, aby zapobiec wypadaniu i wylewaniu się zawartości. To również doskonałe zabezpieczenie przed insektami i uwalnianiem się zapachu.

Oprócz pojemników do mięsa i przetworów mięsnych, kupić można skrzynki do owoców, warzyw i grzybów. Mają pełne dno, ale ażurowe ścianki. Dzięki temu transportowana żywność jest zabezpieczona przed psuciem. Skrzynki są dostępne w wielu rozmiarach, by możliwe było znalezienie jak najlepszej, dopasowanej do wielkości i miękkości owocu/warzywa.

Żywność to także pieczywo i wyroby cukiernicze. Je przewozi się w specjalnych pojemnikach sztaplowanych. To one sprawiają, że nawet ciepłe wypieki można bezpiecznie transportować. Tego typu skrzynki nadają się nawet do przechowywania pieczywa.

Nie sposób nie wspomnieć również o skrzynkach do przewozu mleka i produktów mleczarskich. Nadają się do chłodzenia. Zapobiegają psuciu się tak delikatnej żywości.

Zasady przewozu żywności

To, co istotne, to odpowiedni nadzór nad przewozem produktów spożywczych. Musi się tym zajmować osoba, która jest w tym celu przeszkolona, a także ma aktualną książeczkę zdrowia, która potwierdza, że nie ma żadnych przeciwwskazań do kontaktu z żywnością.

Co więcej, warto wiedzieć, że Europejska Komisja Gospodarcza ONZ opracowała specjalną umowę ATP. To w niej określone są rodzaje artykułów żywnościowych, które podatne są na szybkie psucie. To w niej opisane są temperatury wymagane do przewozu, a także inne szczegółowe warunki. Pojazdy dopuszczone do transportu żywności mają przejść specjalne badania, a także mieć określone umową oznaczenia.