kuchnia w restauracji

Projektowanie maszyn spożywczych, jakie maszyny są poszukiwane w gastronomii?

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Oprócz dobrego pomysłu, ciekawego wystroju i bardzo dobrych pracowników trzeba posiadać również odpowiednie wyposażenie kuchni. Rodzaj maszyn, które są niezbędne zależy od tego, jakiego rodzaju potrawy mamy zamiar serwować w swojej restauracji. Nie wszystkie osoby prowadzące tego typu biznes wiedzą, że istnieje możliwość zamówienia specjalnie zaprojektowanych do konkretnych potrzeb maszyn.

Maszyny do gastronomi projektowane na zamówienie

Osoby mające doświadczenie w pracy w gastronomii wiedzą, że każda kuchnia wygląda inaczej, a każda restauracja ma swoje specyficzne potrzeby. Oczywiście większość niezbędnych maszyn, robotów kuchennych i innych akcesoriów można kupić w specjalistycznych sklepach lub wyszukać używane w serwisach ogłoszeniowych. Bardzo często nie zaspokaja to jednak wszystkich potrzeb, zwłaszcza, gdy nasz lokal gastronomiczny ma być nietypowy i bardzo zależy nam na tym, aby nasza oferta wyróżniała się spośród innych.

Z pomocą dla osób poszukujących niestandardowych rozwiązań przychodzą firmy zajmujące się projektowaniem maszyn spożywczych, przykładem może być www.zfm-online.com/usluga/projektowanie. Tego typu usługodawcy biorą pod uwagę wszystkie istotne aspekty, takie jak wizja zleceniodawcy, budżet jakim dysponuje oraz funkcjonalność mającego powstać urządzenia. Możemy również liczyć na fachowe porady oraz zastosowanie najkorzystniejszych dla nas rozwiązań.

Jakie maszyny są przydatne w gastronomii?

W wielu lokalach gastronomicznych panuje podział na kuchnię ciepła i zimną. Oczywiście ilość znajdujących się tam urządzeń będzie uzależniona od wielkości danej restauracji. W kuchni ciepłej dokonuje się przede wszystkim obróbki termicznej produktów. Na wyposażenie tej części składają się przede wszystkim urządzenia grzewcze, a więc m.in. trzony kuchenne, taborety grzewcze, piece konwekcyjne, grille, frytkownice i patelnie. Bardzo ważne jest, aby wybrany przez nas sprzęt posiadał odpowiednie atesty i gwarancję producenta.

W kuchni zimnej przygotowywane są dania zimne. Ta część wymaga mniejszej ilości skomplikowanych urządzeń, bardzo istotne są natomiast krajalnice, urządzenia chłodnicze, miksery, roboty kuchenne, czy obieraczki. Najważniejsze są jednak odpowiednie stoły robocze, które umożliwiają przygotowywanie posiłków w higienicznych i komfortowych warunkach.

Jak wybrać niezbędne maszyny spożywcze?

Oczywiście nasz wybór powinien być podyktowany potrzebami. W lokalu gastronomicznym nie powinno znajdować się ani za mało, ani zbyt dużo urządzeń, gdyż nieużywane będą się psuły i zabierały niepotrzebnie miejsce. Warto postawić na maszyny spożywcze dostosowane do naszych potrzeb. Jeśli nasz budżet na to pozwala, to dobrze jest zainwestować w specjalnie zaprojektowane dla nas urządzenia. Jeśli to nasze pierwsze kroki w tej branży, to należy poprosić o pomoc i radę kogoś bardziej doświadczonego.