Przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach kuchennych – jak wybrać bezpiecznie dla zdrowia?

autor Paula Roztocka
0 komentarz 349 razy czytano

Plastikowe pojemniki są najpopularniejsze do przechowywania żywności. Są lekkie, dostępne w różnych kształtach, łatwo zachować w nich czystość. Nie wszystkie jednak są przeznaczone do kontaktu z żywnością, ponieważ tworzywa sztuczne mogą wchodzić w różne interakcje z produktami. Jak zatem wybrać bezpieczne dla zdrowia plastikowe pojemniki do przechowywania żywności?

W jakich pojemnikach można przechowywać żywność?

Wiele jest dostępnych pojemników, w których można bezpiecznie przechowywać żywność. Wśród nich, popularne są te wykonane z tworzyw sztucznych, ponieważ wyróżniają się lekkością i są stosunkowo tanie. Plastikowe pojemniki kuchenne dostępne są w wielu kształtach, co widać na stronie fabrykaform.pl/plastikowe-pojemniki-kuchenne, gdzie zobaczyć można nawet modele w formie popularnych produktów żywnościowych (owoców, warzyw czy słodyczy). Ponadto, przechowywać żywność można także w pojemnikach szklanych, metalowych lub ceramicznych, które również cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Jak wybierać plastikowe pojemniki kuchenne?

Plastikowe pojemniki kuchenne muszą być przede wszystkim dopuszczone do kontaktu z żywnością. Tylko takie akcesoria zagwarantują bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Wybierając je warto szczególną uwagę zwrócić na kody znajdujące się na pojemnikach. Oznaczenia zdradzają bowiem, z czego powstały dane gadżety kuchenne. Najważniejsze przypomina trójkąt, na którym wytłoczone są cyfry. Bezpieczne są opakowania plastikowe z oznakowaniem 1, 2, 4, 5. W pojemnikach 3 i 7 może występować szkodliwy bisfenol A, natomiast 6 to składnik, który wykorzystywany jest w produkcji styropianu i wydziela toksyczne związki.

Niektóre pojemniki mogą mieć także znak BPA Free, co gwarantuje, że wśród tworzyw sztucznych, z których wykonano dane opakowanie, nie znajduje się bisfenol A. Dlaczego jest on tak szkodliwy? Według niektórych badań przyczynia się on do schizofrenii, depresji, a nawet nowotworów, dlatego trzeba go unikać.

Pojemniki plastikowe a mikrofalówki

Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności często służą także do jej podgrzewania, szczególnie gdy znajduje się w nich lunch, który chcemy zjeść w pracy. Wiedząc, że będziemy używać pojemników w mikrofalówce, należy sprawdzić, czy są one do tego przeznaczone. Wykorzystanie akcesoriów, na których nie napisano, że nadają się do mikrofalówki, może doprowadzić nie tylko do negatywnych skutków dla zdrowia. Takie pojemniki zwyczajnie się zniszczą pod wpływem wysokich temperatur.

Plastikowe pojemniki kuchenne a zmywarki

Zachowanie czystości jest niezbędne, kiedy w grę wchodzi przechowywanie żywności. Nie każdy lubi zmywać w tradycyjny sposób, stąd duża popularność zmywarek w ostatnim czasie. Ale czy wszystkie pojemniki można myć w takich urządzeniach? Niestety nie. Na opakowaniu przeznaczonym do przechowywania żywności powinien znajdować się napis lub znak, który potwierdzi, że może ono być myte w zmywarce. Jeśli nie ma takiej informacji, pojemniki mogą ulec zniszczeniu podczas czyszczenia w tym urządzeniu.

podobne artykuły

zostaw komentarz

copyright © 2016 Cafeteria