Na czym polega odkwaszanie organizmu? Jak odkwasić organizm?

autor Ida Lenart
0 komentarz 305 razy czytano

Zakwaszenie organizmu potrafi dawać bardzo nieprzyjemne objawy, a te z kolei mocno utrudniają życie. Nadmierne zakwaszenie jest wynikiem zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej na rzecz przewagi produktów o kwaśnym odczynie, który niełatwo jest zwalczyć. Na szczęście w odkwaszeniu organizmu z pomocą przychodzi medycyna, zmiana dotychczasowego stylu życia oraz dieta alkalizująca.

Jakie czynniki powodują zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu nie jest czymś, co powstaje w ciągu jednej nocy. Może być spowodowane paleniem papierosów, piciem kawy, spożywaniem dużych ilości mięsa oraz wędlin, jedzeniem słodyczy, ale także makaronu i ryżu. Nierzadko silne zakwaszenie spowodowane jest przez wyżej wymienione czynniki i stres, a wtedy warto zastanowić się nad danym pakietem medycznym i turnusem zdrowotnym.

Lekarze natomiast coraz częściej do leczenia podchodzą w sposób holistyczny. Dowodzą tego oferty wielu uzdrowisk w tym medicalsensus.pl/oferta/oferta-medyczna/pakiety/oczyszczanie-i-odkwaszanie.html, która została opracowana, aby przywrócić odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową. Powrót do terapii stosowanych przez dawną medycynę nie oznacza, że ośrodki lecznicze nie rozwijają się, ale wręcz przeciwnie – łączą zdobytą wiedzę z naturalnymi metodami.

Mężczyzna trzyma się za żołądek

Objawy zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu może nie być wcale takie łatwe do odkrycia, należy zatem bacznie się obserwować i wyciągać wnioski. Po pierwsze głównym sygnałem, że zaburzona została gospodarka kwasowo-zasadowa jest zgaga. Kolejnymi są wzdęcia, zmęczenie, brak koncentracji, kłopoty z pamięcią. Do bardzo częstych objawów zakwaszenia zalicza się także wypadanie włosów, bóle stawów, mięśni, zbytnią nerwowość, uczucie ciężkości. To jednak nie wszystko – zakwaszenie znacznie utrudnia pomyślne przeprowadzenie diety, a także odchudzanie. Ponadto osoby, które mają zakwaszony organizm narażone są na osłabienie odporności i częste przeziębianie się.

W jaki sposób odkwasić organizm dietą?

Aby odkwasić organizm należy zmienić dietę na bardziej alkaliczną czyli zasadową. Warto dlatego zapoznać się z produktami, które neutralizują nadmierną ilość kwasów. Zaliczają się do nich: kasza jaglana oraz gryczana, orzechy, oliwa z oliwek, cukinia, buraki, brokuły, szpinak, pomidory, cytrusy, truskawki, arbuzy, kiwi i banany. Stosowanie diety odkwaszającej powinno także zmobilizować do odstawienia czarnej kawy na rzecz kawy zbożowej i zielonej herbaty.

Bardzo ważna podczas odkwaszania organizmu jest odpowiednia dyscyplina – zmianie musi ulec sam sposób jedzenia. Zamiast 2-3 posiłków jedzonych w biegu, należy ich ilość zwiększyć do 5 małych, ale za to spożywanych spokojnie.

Zielone warzywa i pomidory

Napoje o działaniu alkalizującym

Nawadnianie organizmu powinno być codziennym nawykiem, szczególnie ważnym podczas odkwaszania. Należy pić 2,5 lita wody mineralnej, a ponadto wspomagać się zieloną herbatą, herbatą z mięty, czystka, skrzypu polnego i pokrzywy. Dobrym sposobem jest też wypijanie codziennie rano szklanki wody z sokiem z cytryny – taka mikstura ma działanie oczyszczające i pomaga przywrócić odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową.

Koktajle i soki przygotowane z warzyw i owoców o właściwościach zasadotwórczych i neutralizujących kwasowość będą na pewno smacznym dodatkiem do posiłków. A oprócz stosowania odpowiedniej diety warto ograniczyć sytuacje stresowe, ponieważ wytwarzający się podczas nich kortyzol działa niszczycielsko na organizm. Zwykło się też mówić, że ruch to zdrowie, ale nie zawsze, a przynajmniej nie nadmierny. Duży wysiłek fizyczny powoduje zaburzenia w gospodarce kwasowo-zasadowej.

podobne artykuły

zostaw komentarz

copyright © 2016 Cafeteria